TILBURG SAX SUMMIT 2023 – TILBURG BIG BAND FT. BEN VAN GELDER

Datum: 3 juni 2023
Tijd: 20:30 - 22:00
Locatie: Paradox Tilburg
Openbare optredens

In een weekeinde dat de saxofoon centraal staat mag een bigband niet ontbreken. Niet geheel toevallig is Paradox de thuisbasis van een aantal bigbands waaronder de Tilburg Bigband. Dit jazzorkest geeft op regelmatige basis concerten met gastsolisten. Afgelopen jaren waren dat bekende jazzmusici als Bart van Lier (trombone), Efraim Trujillo,, Jesse Schilderink, Guido Nijs (saxen) en Koen Smit (trompet) met de Tilburg Bigband in Paradox. Voor deze gelegenheid hebben ze gevierde saxofonist Ben van Gelder uitgenodigd. die eerder die dag ook nog een workshop geeft.

Voorafgaande aan het dit concert speelt saxofonist Ties Mellema een set met zijn project PEAX waarmee hij een soort vernieuwende sax-percussie-crossover maakt.

BEN VAN GELDER
Ben van Gelder (1988) studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en aan de New School for Jazz and Contemporary Music bij Lee Konitz. Hij treedt op over de hele wereld in diverse bezettingen en heeft gespeeld en opnamen gemaakt met artiesten als David Binney, Ambrose Akinmusire, Nasheet Waits, Mark Turner, Aaron Parks, John Escreet, Ben Street, Thomas Morgan en Rodney Green. Composities van zijn hand werden gearrangeerd voor grote ensembles als het Metropole Orkest en de Swiss Jazz Orchestra.

Hij won diverse prijzen en beurzen, waaronder de Stan Getz/ Clifford Brown Fellowship en de Deloitte Jazz Award (de meest prestigieuze jazzprijs in Nederland). Onlangs was hij halve-finalist bij de Thelonious Monk Competition. Zijn laatste album, Among Verticals (2016), werd in acht landen gepresenteerd. Naast zijn kwintet treedt hij regelmatig op als trio met drummer Han Bennink en gitarist Reinier Baas.

TIES MELLEMA’S PEAX
PEAX betekent een herstart voor saxofonist Ties Mellema. Op het album RESET mixt hij bassaxofoon met elektronica, synthesizer en samples. Een nieuwe richting voor de klassieke musicus, die hierbij samenwerkt met percussionist/drummer Barry Jurjus. PEAX integreert alle muziek die de twee in hun carrières in de klassieke muziek en cross-over is bijgebleven. Inspiratie komt onder meer van minimal music, funk, jazz, Gregoriaans, avant-garde en drum-’n-bass. De coronacrisis markeerde het begin van PEAX. Na twintig jaar hadden Ties en Barry ineens tijd om hun sterke muzikale connectie om te zetten in eigen producties. Wat dat muzikaal opgeleverd heeft horen we vanavond op de Tilburg Sax Summit 2023.

Bezetting: Ties Mellema saxofoon electronica, Barry Jurjus drums percussie vibrafoon electronica

TILBURG SAX SUMMIT
De Tilburg Sax Summit wordt georganiseerd door Nuno Silva – Saxophone Studio en het [uan] duo in samenwerking met Paradox. Deze Summit wordt gevuld met masterclasses, workshops, lezingen en concerten. Het doel is om het netwerk van saxofonisten in Noord-Brabant en Nederland te versterken en te vergroten. Met de organisatie van dit evenement hopen we liefhebbers, studenten, professionals en amateurmusici bij elkaar brengen.

Tijdens de TSS (Tilburg Sax Summit) vinden er twee gratis openbare openluchtconcerten plaats op het Pieter Vreedeplein, op enkele minuten loopafstand van Paradox. Deze concerten zijn bedoeld om het festival open te stellen voor de stad Tilburg, het aanbod van culturele evenementen te vergroten en een podium te bieden aan muzikanten en verschillende niet-professionele muziekverenigingen in Tilburg en Noord-Brabant. Zo kan de Tilburg Sax Summit hun werk en missie promoten.

Gedurende 2 dagen zijn bekende saxofonisten zoals Paul van Kemenade, Ben van Gelder, Ties Mellema, Arno Bornkamp en Juana Palop hierbij betrokken. Hoewel dit de eerste editie is, zijn de verwachtingen dat er 40 – 80 saxofonisten aan deelnemen. Speciaal voor deze gelegenheid wordt er een saxofoonorkest gevormd dat geschikt is voor spelers van dverse niveaus. Daarnaast vinden er individuele lessen en masterclasses plaats, speciaal gericht op meer gevorderde spelers en allemaal openbaar voor publiek. Kortom, een evenement voor liefhebbers van de saxofoon, saxofoonmuziek in diverse genres en niveaus.